Za podpory
Zpět na aktuality

Hodnotíme rok 2020

22. 12. 2020

Jaký byl uplynulý rok?

Tentokrát bude bilancování hodně zvláštní.

Vždy jsme se snažili ve PFERDOVI dodržovat strategický plán a roční cíle. Letošní situace s koronavirem nám ale ukázala, že to snadné rozhodně nebude. Protože jsme začátkem ledna zažívali velkou změnu a transformovali jsme Tréninkové kavárny na sociální podniky, byli jsme plni očekávání, co sebou tato změna přinese. Na začátku roku jsme byli v očekávání, co přinese změna našich Tréninkových kaváren na sociální podniky a vznik nové sociální rehabilitace Pferdí tréninky přinese.

Ještě než jsme se stačili z těchto změn rozkoukat, přišel Covid a už nic nebylo podle plánu.... 

Asi jako všichni jsme se v prvních chvílích lekli, to je přirozené. A báli jsme se. Nejenom o sebe a o své blízké, ale také o naše klienty a pracovníky s postižením, kteří všechna striktní omezení sice zvládali, ale často nechápali a nerozuměli tomu, co se děje.

Jako všechny podobné organizace jsme v prvních chvílích řešili hlavně ochranné pomůcky a chod napůl uzavřené organizace. Ozvalo se nám spoustu jednotlivců i firem s nabídkou pomoci. Opravdu nám to na začátku toho všeho moc pomohlo. Zavřeli jsme Tréninkové kavárny, na nějakou chvíli i Pekárnu Na Plechu. I sociální služby fungovali v dost omezeném režimu. Ulevili jsme si, když se vše zdálo být za námi.

Po letních měsících oddechu a konečně pocitu, že se vše vrací do starých kolejí, jsme byli zaskočeni podzimní vlnou. Opět jsme uzavřeli naše provozovny a řešili, co dál. 

Tentokrát jsme alespoň otevřeli výdejová okénka a snažili se pracovní dovednosti našich pracovníků s postižením udržet v nějaké kondici. Nevzdávali jsme se a bojovali jsme dál. Porady jsme přemístili do online prostředí a snažili se minimalizovat možná rizika.

I přes trvající nejistotu a omezení jsme ale našli spoustu pozitiv letošního roku. ❤️ Stihli jsme zorganizovat benefiční představení Dejvického divadla v Náchodě, které se odehrálo na poslední chvíli před uzavřením všech kulturních institucí. A bylo to skvělé, milá atmosféra, potlesk ve stoje a neuvěřitelné herecké výkony.

Máme mnoho nových klientů zejména ve službě Takový normální život, a to nás těší úplně nejvíc. Znamená to, že se zase plno lidí osamostatnilo a může žít takový život, jako my ostatní.

Rozjeli jsme sbírku na portále Darujme.cz na podporu našich pracovníků v sociálních podnicích a byli jsme mile překvapeni, jakou vlnu to rozpoutalo. Podpořilo nás obrovské množství lidí a kolik z nich kromě peněz připojilo i milé vzkazy. Ozvalo se nám také několik firem a navrhli různé způsoby pomoci.

Milé bylo i to, co se strhlo okolo našich výdejních okének v kavárnách, kolik lidí si přišlo na kávu, pozvalo na ni svoje přátelé, a tím nás podpořilo.

Letošní rok byl rekordní i v naší Pekárně Na Plechu, která stále ještě dodělává vánoční cukroví. Letos měli objednávky na 320 kg! Podpořilo je i několik lokálních i nadnárodních firem, které si cukroví objednalo pro své firemní partnery a zaměstnance.

Letošní rok nás zase mnohé naučil, byli jsme nuceni být víc flexibilní a naučit se rychle adaptovat na novou situaci. Zkrátka neházíme flintu do žita a věříme, že příští rok bude zase líp. S úsměvem jde přeci všechno líp! ;) 

Děkujeme za vaši podporu, děkujeme, že koukáte okolo sebe a věříte, že i lidé s postižením mohou žít samostatným životem. ♥

Krásné svátky plné pohody a rok 2021 bez omezení vám přeje celá naše oranizace PFERDA. 

 

 

×

PFERDÍ novinky

Chcete vědět o všem, co se u nás šustne? Čtěte náš newsletter!

Odebírat novinky