Za podpory
Zpět na aktuality

Tréninková pekárna Láry Fáry otevře brány své pekárny v Kvasinách!

11. 06. 2019

V příštím týdnu se v naší Tréninkové pekárně Láry Fáry otevřou vstupní brány a opět Vás necháme nahlédnout do našeho království! Přijďte se podívat, jak  to u nás vypadá, kde vznikají výrobky dovážené do našich kaváren Láry Fáry a jak probíhá celý proces sociálně terapeutické dílny, kde se lidé s mentálním postižením učí běžnému pracovnímu procesu.

Ve Pferdovi nemáme jen Pekárnu Na Plechu, kterou spousta z Vás velmi dobře zná. Její starší kolegyně, která je neoddělitelnou součástí pro učení všem důležitým pracovním dovednostem našim klientům je Tréninková pekárna, která take sídlí v Kvasinách.

Co si však představíte pod pojmem Tréninková pekárna Láry Fáry?
Velkou pekárnu, profi přístroje a vybavení, kvalifikované pekaře?
Ba ne, tak tomu opravdu není. Tréninková pekárna je taková větší domácí kuchyň.


Pro koho je a k čemu slouží?

Tréninková pekárna je sociálně terapeutická dílna pro lidi s mentálním postižením a duševním onemocněním, kteří chtějí zdokonalit svoje pracovní dovednosti a něčemu novému se naučit. Někdo se chce učit pracovat s přístroji a vybavením, někdo chce procvičovat pracovní postupy a recepty, někdo zde trénuje komunikaci v kolektivu, někdo procvičuje jemnou motoriku či hygienu. Činností, jež je možné v Tréninkové pekárně procvičovat, je opravdu mnoho. Každý si zde najde, co potřebuje, každý je individuální a celý nácvik je tomu přesně uzpůsoben. Cílem pekárny je posilovat samostatnost našich klientů, jejich sebevědomí a snažíme se o to, aby dokázali co nejvíce věcí zvládat sami bez cizí pomoci. Především také to, aby využité znalosti a dovednosti dokázali uplatnit v běžném životě.
Tréninková pekárna v Kvasinách funguje již téměř 9 let a za dobu působení prošlo jejími dveřmi již 31 klientů. Z tohoto počtu se podařilo celkem 6 klientům najít uplatnění na chráněném trhu práce, 1 klientka přešla do sociální rehabilitace, kde se cíleně připravuje na práci na chráněném pracovním místě,
a 2 klienti si vyzkoušeli práci na chráněném pracovním místě, ale zjistili, že jejich schopnosti ještě nejsou na tak vysoké úrovni, aby tuto pozici zvládli. Získali však velmi cenné zkušenosti a dále na sobě v Tréninkové pekárně pracují.


Jak to vlastně v pekárně chodí a jak se zde klienti učí?
Když se Vás zeptáme „Umíte svíčkovou?“ Většina lidí, by odpověděla, že v žádném případě ne.
Když se jich však zeptáte, jestli umí nakrájet cibuli a zeleninu, připravit maso, orestovat zeleninu, dát maso vařit, připravit jíšku, nalít smetanu, pracovat s troubou nebo se sporákem, většina lidí vám řekne, že ano. Takže když, všechny tyto jednodušší činnosti spojíte dohromady, ejhle máte svíčkovou. Stejně tak to funguje také v tréninkové pekárně, neučíme klienty rovnou dělat „svíčkovou“, ale větší či složitější činnost rozfázujeme do jednodušších částí, které klienti nejprve samostatně trénují. Když zvládnou natrénovat jednotlivé kroky, mohou se pustit do většího a složitějšího cíle, kterým jev tuto chvíli na naše „svíčková“.
V pekárně ji samozřejmě neděláme, to byl jen názorný příklad.


Naši klienti se ale takto učí jiné postupy a recepty, třeba na naše v kavárnách velmi chutné preclíčky nebo oblíbené pohárky naruby. U pohárků je nejprve potřeba naučit se připravit potřebné suroviny, navážit suroviny, připravit ovoce na sporáku, rozpustit máslo a smíchat se sušenkami, nachystat suroviny robotu a umíchat hladký krém, nachystat pohárky či sklenice a všechny připravené části do pohárků navrstvit a nakonec si po sobě samozřejmě uklidit pracovní plochu. Pro někoho velmi snadný úkol, pro někoho „svíčková“.

Zpět na aktuality